Sauerland juni 2013

If you want to travel fast you go alone, if you want to travel far you go together.
(Afrikaans spreekwoord, nieuwe motto voor de VFGN)

De VFGN was in het Sauerland. We fietsten bergje op en bergje af. Prachtig weer, goede wegen, vriendelijke mensen. Echt genieten.

Wat is daar nou zo leuk aan, aan dat gefiets, vraagt u zich af. Dat valt niet zomaar uit te leggen. Robert M. Pirsig schreef “Zen, the art of motorcycle maintenance”. Je kan het boek lezen als een soort road movie: op je Harley over de Rockies. Je kan het lezen als een queeste: de zoektocht naar de definitie van kwaliteit van Engelse literatuur. Je kan het lezen als familiedrama: de relatie tussen vader en zoon. Je kan het lezen als psychologisch drama: de gedetailleerde beschrijving van gevoelens. Dat het allemaal tegelijk in dit boek zit maakt het tot een meesterwerk. Zo zit er een beschrijving in van het sleutelen aan de motorfiets: in de garage volledig geconcentreerd op alle onderdelen van het uit elkaar gehaalde motorblok, die rondom op de vloer liggen. Er is er geen ruimte voor iets anders: deze vernauwing van bewustzijn heet “flow” en is de beschrijving van gelukkigheid. Dat gebeurt bij zo’n fietstochtje nou ook. Het gaat bij fietsen natuurlijk helemaal nergens over, maar juist dat, maakt dat je je zo gelukkig voelt. Natuurlijk heb je eerst het fietsen zelf: hoe ver het is en hoe steil, de gemiddelde snelheid, de hartslag, het verzet, de trapfrequentie, Strava en dan nog alle details over de fiets zelf, de onderdelen en zelfs over de kleding. Op de fiets zitten de fietsers, gynaecologen (of bijna). Dan gaat het ook over thuis, over de maatschap, over het vak en zelfs over de NVOG als beroepsvereniging, over wat je vroeger met elkaar hebt gefietst en wat je nog met elkaar gaat fietsen. Je fietst door het landschap: we becommentariëren de route, hoe we zijn gereden en waar we heen gaan. Al deze laagjes tegelijk, in een piepkleine op het fietsen geconcentreerde ruimte: flow.

’s Avonds zijn er presentaties over de Kenya Classic voor 2014 voor AMREF (Flying Doctors), de jaarvergadering van de vereniging en een presentatie over de Tour for Life van 2012 voor Artsen zonder Grenzen. De tophit “I am alife” was even aan mijn aandacht ontsnapt, maar gelukkig is de VFGN volop “alife”. Het bruist: wie in 2014 voor de Kenya Classic kiest contact Jelle Stekelenburg, wie met de Tour for Life meewil belt met Jeroen Beckers. Met z’n allen gaan we in 2014 sowieso naar Luxemburg.

Routes

Met dank aan Toon Tollenaar die alle routes heeft gemaakt!

Hans Zondervan