Najaarsrit 2013

“Nergens is het gevoel van vriendschap en loyaliteit zo sterk als bij een groepje mannen en vrouwen op de fiets. Je let op elkaar, de sterkste doet het meeste werk en zet de andere uit de wind. Je raakt bij het passeren even een rug aan, als een korte liefkozing. Je voelt de concentratie, de poging één fietsend beest, een lijf, een geest.” Bert Wagendorp, Ventoux

Afgelopen zondag was het zover, na een trainingsseizoen met meer en minder gefietste kilometers werd de afsluitende najaarstocht verreden. Na een ontbijt van koffie en heerlijke warme croissantjes stapten 14 oudgedienden, jonggedienden en zelfs nieuwe leden op de fiets voor een winderig rondje noord-Holland. De weersverwachting van voorgaande weken had elke hoop op goed weer grondig ontnomen. Daar de natuur zich niet laat voorspellen vertrokken we met een prachtige strak blauwe lucht en een aangenaam temperatuurtje richting de eerste stop naar Hoorn. De route was bekend dus zonder te zoeken draaiden en keerden we Amsterdam uit met een zacht windje in de rug richting onze eerste pleister plaats Hoorn. In het peloton werd kennisgemaakt, werd bijgepraat en werd vooral genoten van de prima omstandigheden en etappe 1 werd met een aardig gemiddelde afgelegd. Na een korte stop onder dekentjes op een terras in Hoorn voor koffie en appelgebak werd de tocht vervolgd. De route leidde over de dijk langs het IJsselmeer. Onder luchten waar Vermeer zijn hart aan zou hebben opgehaald reden we langs het water waar zeilboten kromgetrokken door de aanwakkerende wind in noordoostelijke richting vaarden. Met een kilometer of 38 per uur begon de groep zich toch iets zorgen te maken over de omstandigheden van de terugweg maar dat was voor later zorg en met name en belangrijker voor na de lunch. Een lekke band en een dijk van 30 km later was Lelystad het tussenstation voor een fantastisch verzorgde lunch! Tijd om te rusten was er niet. Buiten stonden de vlaggen strakgetrokken in de richting waar we niet naar toe moesten. Een monotoon stuk van 35 km, zonder beschutting en met een meedogenloze wind wachtte op ons. Gedeelde smart bleek gelukkig ook hier halve smart en als een geoliede machine werd het kopwerk keurig verdeeld waardoor we vrij vlot en met alleen een lekke band als schade Almere konden bereiken. Daarna was het uitfietsen naar de camping aan de Gaasperplas waar iedereen moe voldaan en met een grandioze dag in de herinnering aan het bier of alcoholvrij ging.

Het was een grandioze tocht, een prachtige dag en met enige weemoed moeten we weer uitkijken naar volgend jaar voor weer een nieuw seizoen VFGN. Je zou het een verrijking kunnen noemen.

Verslag Peter Immerzeel