In de media

Op deze pagina geven we een overzicht van gynaecologen in de media. Heb je onlangs meegewerkt aan een interview of artikel voor een dagblad of tijdschrift, aan een radio- of tv-programma, podcast of andere digitale media, stuur de link van je bijdrage door naar info@nvog.nl.
Ga je binnenkort meewerken aan een media-item? Kijk dan vooral even naar de Leidraad Omgaan met de media. Hierin staan niet alleen de organisatie van en afspraken binnen de NVOG bij contacten met de media, maar ook een aantal algemene mediatips.

Persvoorlichting
Voor persvragen kunt u contact opnemen met onze communicatie adviseur Hanne Riekerk,
te bereiken op 06 41 62 47 50
E-mail: hanneriekerk@nvog.nl

In de media 2024:

25-01 Wensouders kunnen sinds de zomer van 2023 bij Twentse fertiliteitskliniek terecht voor embryo’s uit Portugal. Gynaecoloog Annemiek Nap, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en VPG voorzitter, vertelt in Trouw:  “Voor wensouders is het positief, maar dat de behandeling niet in eigen land plaatsvindt, is een spannend aspect”.
06-01 Gynaecoloog Dorenda van Dijken stond in de Linda om te vertellen over het taboe dat nog altijd hangt rondom de overgang.

In de media 2023:

20-12 Uit onderzoek van CBS en TNO blijkt dat ziekverzuim gepaard gaat met klachten door menstruatie, zwangerschap of de overgang. Dat is in lijn met het NVOG-rapport ‘Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen’ van gynaecologen Judith Huirne en Astrid Vollebregt. Nu.nl vroeg hun reactie op het CBS onderzoek en Huirne was in alle vroegte over het onderwerp te horen bij Vroeg! van NPO Radio1.
19-12 Het nieuwe hormoonloze medicijn, Veoza, zou een game-changer kunnen zijn voor vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers. Gynaecoloog Dorenda van Dijken in OLVG in Amsterdam en voorzitter van de Dutch Menopause Society werd geïnterviewd door de NOS.
16-12 Gynaecoloog Judith Huirne sprak in Nieuwsweekend, het wekelijkse radioprogramma van omroep MAX, over het taboe op vrouwenaandoeningen en de invloed op de maatschappij.
12-12 Fase 1 van het NVOG project ‘Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen’ onthult dat de impact van vrouwspecifieke aandoeningen veel groter blijkt dan voorheen bekend. Hoogleraar benigne gynaecologie in Amsterdam UMC en voorzitter van de Koepel Wetenschap, Judith Huirne en Astrid Vollebregt, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis en voorzitter van het project, deelden het rapport tijdens hun symposium en boden het boden het eerder aan bij demissionair minsiter Kuipers, van VWS. Nieuwsuur | NPO Start (vanaf minuut 21.00) sprak met Vollebregt en RTL nieuws met Huirne. Ook het AD, Haarlems Dagblad, NOS, Parool en Studie: Gebrek aan kennis over ‘vrouwenkwaaltjes’ kost maatschappij miljarden | Binnenland | NU.nl schreven erover.
08-12 Wat is de invloed van de vrouwelijke cyclus op topsportprestaties? En wat betekent dat voor de ‘gewone’ sporter? Gynaecologen en betrokken bij netwerk Sport & Gyn, Floor Sijbrandij en Simone Goossens, leggen het in een artikel van het AD.
15-11 GroenLinks-PvdA wil abortus uit het wetboek van strafrecht halen. De partij dient daarvoor een initiatiefwet in. Christianne de Groot is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) en zelf gynaecoloog in het Amsterdam UMC. Ze reageert in het NOS Radio 1 Journaal op het voorstel. ‘Het verwijderen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht kan bijdragen aan de vermindering van stigma en taboe en een zorgvuldige keuze bevorderen.’
10-10 Anne Marijn van der Graaf, gynaecoloog in opleiding en onderdeel van het Netwerk Sport & Gyn, is te gast in de podcast ‘Beter worden’ en vertelt meer over menstruatie en zwangerschap in relatie tot trainen en presteren.
26-09 Deskundigen waarschuwen in een NOS-artikel tegen onjuiste anticonceptie-informatie op sociale media, waar influencers vaak onbetrouwbare methoden promoten, wat tot ongewenste zwangerschappen kan leiden, aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
15-09

Gynaecoloog Wouter Hehenkamp reageert in Trouw (inlog nodig) op de column van Bert Keizer: Voorkom overdreven conclusies over gynaecologen en patiënten en respecteer het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen in de gezondheidszorg.

10-09

Heel voorzichtig kantelt het beeld dat de menopauze er nu eenmaal bij hoort. Gynaecoloog Dorenda van Dijken zette de eerste overgangspolikliniek op waar vrouwen met ernstige klachten terechtkunnen. Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig).

01-09 Leden van het Netwerk Sport & Gyn worden soms gevraagd voor een interview of om aan te schuiven bij een podcast of webinar. Hier is een overzicht van gemaakt. Dit overzicht is aangevuld met nieuwsartikelen over topsporters die openhartig vertellen over hun ervaringen met gynaecologische klachten en ervaringen over hun zwangerschap.
31-08

Minder ziekenhuisbezoek nodig voor ivf: kostenbesparend en fijner voor patiënt. Patiënten kunnen zelf hun menstruatiecyclus monitoren voor een ivf-behandeling, legt hoofdonderzoeker Femke Mol, gynaecoloog in het Amsterdam UMC, uit aan de NOS.

18-08

Gratis HPV-vaccin tót 27 jaar: waarom die leeftijdsgrens? Gynaecoloog Ruud Bekkers geeft in een artikel op de website van RTL-nieuws uitleg.

11-08

Cannabisgebruik onder zwangeren: ‘Gevolgen voor de baby’. Jan-Willem de Leeuw ziet als gynaecoloog in Rotterdam regelmatig cannabisgebruik onder zwangere vrouwen. De effecten hiervan zijn te lezen in een artikel in LINDA.

21-07

Mogelijk meer spoedbevallingen bij vrouwen met epidurale pijnstilling. Er zijn aanwijzingen dat epidurale pijnstilling (de ‘ruggenprik’) het risico op spoedbevallingen door foetale nood verhoogt. Artikel in Medisch Contact met Sanne Gordijn, gyneacoloog in het UMCG.

20-07

Meer onderzoek nodig naar onverklaarde gezondheidsklachten vrouwen. Er zijn veel vrouwen die jarenlang worstelen met zorgklachten, maar niet geholpen worden. Radio-uitzending bij BNN Vroeg, met Mirjam Kaijer, oprichter van de organisatie Voices for Women en Astrid Vollebregt, urogynaecoloog in het Spaarne Gasthuis.

17-07

Eiceldonatie uit Portugal kan nu ook in Nederland: wensouders die afhankelijk zijn van eiceldonatie uit het buitenland hoeven niet meer Europa door te reizen voor hun behandeling. De Fertiliteitskliniek Twente is een samenwerking aangegaan met een kliniek in Portugal. Artikel op RTL Nieuws, met Marieke Verberg, gynaecoloog en directeur van de fertiliteitskliniek in Twente.

15-07 Het gebruik van natuurlijke anticonceptie wordt weer populairder, maar is als vanouds onbetrouwbaar. Tegelijkertijd ziet het Nederlands Genootschap van Abortusartsen het aantal abortussen de laatste tijd stijgen. Gynaecoloog met aandacht voor hormoonzorg Angelique Goverde sprak erover in de radio-uitzending van NPO Radio 1.
12-07 Abortusklinieken zien vaker jonge vrouwen die anticonceptie wantrouwen. Artikel  op NOS.nl, met Arianne Lim, gynaecoloog Maastricht UMC+.
27-06

Zwanger en kanker: naar schatting krijgt 1 op de 1000 tot 1500 zwangere vrouwen in Nederland de diagnose kanker. Artikel op RTL Nieuws. met Christianne Lok, gynaecologisch oncoloog en voorzitter van de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap,

16-06

Éen op de drie vrouwen krijgt te maken met een vaginale verzakking: het is nog steeds taboe – artikel in Linda met Astrid Vollebregt, urogynaecoloog en Lisa van der Vaart, aios gynaecologie

01-06

Miskraam bij erfelijke trombofilie niet te voorkomen met antistolling. Artikel met medewerking van Mariëtte Goddijn, gynaecoloog – Medisch Contact

25-05 Moeten artsen eerst toestemming aan een bevallende vrouw vragen om medisch in te grijpen als dat nodig is?
Gesprek met Rebecca Painter, gynaecoloog namens het NVOG en verloskundige Merel Bas – NPO Radio 1
24-05 Deze verloskundigen beginnen hun eigen bevalcentrum; ‘Zonde om te wachten op het ziekenhuis’ – Trouw
23-05 Wat maakt dat vrouwen hun bevalling als traumatisch ervaren? – NTvG
23-05 Moeten artsen eerst toestemming aan een bevallende vrouw vragen om medisch in te grijpen als dat nodig is?
Radio Dit is de Dag / de VolkskrantNOS
20-05 ‘Een zwangere topsporter is een ode aan het vrouwenlichaam’ / Artikel met Floor Sijbrandij en Emma Paternotte en over het netwerk Sport & Gyn – Trouw
13-05 We moeten het tij keren voor de generatie na ons. Gesprek met Frank Willem Jansen, gynaecoloog over duurzaamheid – E-zine SKMS deel 2 (2023) — het tij keren (demedischspecialist.nl)
11-05 Vragen over HPV-vaccinatie beantwoordt door gynaecoloog Jacqueline Louwers.
Gynaecoloog over HPV-vaccinatie: ‘Als je bij mij komt ben je te laat’ – LINDA.nl
28-04

Gestopt met de 20-wekenecho: verloskundepraktijk in Twente kan minder zorg leveren door personeelstekort – EenVandaag (website) en EenVandaag (uitzending)

27-04

Voor een baby naar België – Uitzending Nieuwsuur

15-04

Zwanger en extreem misselijk – Volkskrant

05-04

Onvruchtbaarheid komt net zo vaak voor in rijkere landen als in armere, maar de oorzaken verschillen – Volkskrant, 5 april en Radio EenVandaag (vanaf 34 minuut 48)

02-04

Hoe krijg je meer aandacht voor de ziekte endometriose? – Humberto op Zondag

23-03

Mireille Bekker en Sanne Blauw over prenatale screening – NPO Radio 1

 

15-03 Hoe komt het dat er meer jongens dan meisjes geboren worden? – NOS Jeugdjournaal
15-03  Waarom geen gratis HPV prik voor iedereen – NU.nl
18-03 Endometriose pas na jaren herkend: Kim kan geen kinderen meer Krijgen – RTL nieuws
04-02

Meer aandacht voor kosten menstrueren, maak hier zelf de rekensom – NOS

27-01

PMDD, de chronische ziekte waarover niemand praat: “Het is echt overleven” – Libelle

27-01

Geen huid-op-huid, verplichte keizersnee of alleen bevallen: zo ging Europa om met coronababy’s – AD

25-01 Emmy (32) had pcos én een kinderwens: ‘alsof mijn lichaam me in de steek liet’ – Linda.nl
23-01 Voices for Women: vrouwelijke vertegenwoordiging in de geneeskunde – De Nacht van…
19-01

De pil alle dagen doorslikken? Kan dat echt? – Trouw

17-01

Vier typen kanker inzichtelijker gemaakt aan de hand van een nieuwe atlas – NOS

11-01 Cel-atlas is begin van betere aanpak endometriose – NRC
02-01

Gynaecoloog wil meer geld voor onderzoek naar ‘vrouwenziekten’: ‘Huisarts weet soms niet goed raad met klachten’ – de Gelderlander

 

 

In de media in 2022:

22-12 Dit zijn alle hormoonvrije alternatieven op de anticonceptiepil – AD
20-12 Jutta Leerdam was ziek door ongesteldheid, maar won toch goud – Jeugdjournaal
19-12 Het effect van ongesteld zijn op topsport – Nieuws&Co
08-12 Vleesboom? Zo herken je de symptomen! – de Telegraaf, VROUW
23-11

Amerikaanse tweeling geboren uit embryo’s die 30 jaar lang in vriezer lagen – De Nieuws BV

22-11 Aandacht voor verschil mannen-/vrouwenlichaam bij diagnose – NOS Journaal
12-11 ‘Praten over menstruatie moet heel gewoon zijn’ – 1Limburg
10-11 Dit moet je weten over zwangerschapsvergiftiging – de Telegraaf, VROUW
04-11 Hoe ernstig zijn myomen (vleesbomen) in de baarmoeder? 5 vragen aan een gynaecoloog – Linda.nl
01-11 Het verhaal van Miriam (arts met Long Covid): Mensen met Long Covid hebben een casemanager nodig – PostCovidNL
31-10 De gezondheidszorg móet duurzamer, maar hoe? – Trouw
30-10 Menstruatiestoornis na vaccinatie: ‘Onderzoek de klachten van vrouwen goed’ – NRC
27-10 Last van incontinentie? Zo kun je het verhelpen! – de Telegraaf, VROUW
25-10 Sporten tijdens de overgang maakt een groot verschil: 3 voordelen volgens experts – Mom in balans
23-10 Anticonceptie onder de loep: ‘Vrouwen moeten zich bewust zijn dat ook de hormoonspiraal bijwerkingen kan geven’ – Radar
21-10 Baarmoederhalskanker; Alle vrouwen krijgen een zelftest (vanaf 5.54 min) – RTL Nieuws
17-10 Een half miljoen vrouwen heeft endometriose, maar bijna niemand kent het – NPO1, De Nieuws bv Politiek
15-10 Smeken om ruggenprik? ‘Als jij dat wil en het is veilig, moet het kunnen’ – Nu.nl
10-10 Nergens plek in ziekenhuizen – steeds vaker gedwongen thuis bevallen – de Telegraaf
06-09 Hoe kun je kanker vroegtijdig opsporen? Gynaecoloog-oncoloog Nienke van Trommel legt het uit – NPO2
26-08 Testen of niet? Dit moet je weten over streptokokken-B tijdens de zwangerschap – Ouders van Nu
18-08 Vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen: dit moet je weten – de Telegraaf
07-08 De lotusbevalling: niet knippen, maar wachten tot navelstreng en placenta vanzelf loslaten – Linda
28-05 50 jaar na de Predictortest – Theater van het Sentiment
23-05 Verloskundigen luiden ‘noodalarm geboortezorg’. Vier vragen en antwoorden – NRC
23-05 Schiet op met gratis HPV-vaccin voor volwassenen, zeggen gynaecologen: ‘Je beseft ineens, ik ben 30 en sterfelijk’ – EenVandaag
16-05 Ziekenhuis discrimineert trans man – NRC
12-05 Beschuldiging discriminatie in zaak ziekenhuis en transman heel fors – Reformatorisch dagblad
10-05 Coronavaccinatie beschermt niet alleen zwangeren maar zorgt ook voor minder doodgeboren kinderen – Trouw
03-05 Bekostiging geboortezorg: compromis Kuipers ‘het best haalbare voor nu’ – Zorgvisie
28-04 Hoe zit het nu echt met IVF? – De Telegraaf, VROUW
22-04 Hoe zit het nu echt met de gratis NIPT? – De Telegraaf
19-04 Lisanne (34) uit Brummen verloor haar baby aan streptokokken-B: ‘Had misschien voorkomen kunnen worden’ – De Stentor
12-04 ‘Vrouwen onnodig bang gemaakt dat de thuisbevalling zou verdwijnen’ – Trouw
11-04 Verloskundigen Beatrijs Smulders en Monique Klerkx over de toekomst van hun vak – Spraakmakers
07-04 Overgrote deel zwangeren bevalt in het ziekenhuis: ‘Kan traumatische ervaring zijn’ – AD
04-04 Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker – Tijd voor Max
01-04 Zijn de nieuwe plannen voor de geboortezorg een goed idee? – NOS; Dit is de Dag
01-04 ‘Integrale bekostiging geboortezorg werkt’ – Zorgvisie
22-03 Hyperemesis gravidarum: alles over extreme zwangerschapsmisselijkheid – Linda.nl
20-03 Abortus ná 24 weken: ‘Angst voor vervolging bij Nederlandse artsen’ – Nieuwsuur
14-03 Meerderheid trans personen ervaart discriminatie in de zorg – TNN
04-03 ‘Geen vaginale bevalling betekent niet dat je gefaald hebt’ – AD
26-02 De lotusbevalling: niet knippen, maar wachten tot navelstreng en placenta vanzelf loslaten – AD
21-02 Onderzoeker ziet met omikron geen doodgeboortes door corona meer – AD
21-02 Onderzoeker ziet met omikron geen doodgeboortes door corona meer: ‘lijkt milder voor zwangeren’ – Linda.nl
19-02 NVOG: ‘Betere voorlichting over bevallen kan negatieve ervaring of trauma voorkomen’ – How about Mom
14-02 Meer kennis nodig over ziekte endometriose – Nieuws en CO
13-02 NVOG: ‘Betere voorlichting over bevallen kan zelfs depressie voorkomen’ – Linda.nl
08-02 In de middag over spermadonoren – BNR Nieuwsradio
08-02 Weer een spermasjoemelaar betrapt: kan arts ook nu nog eigen zaad gebruiken? – RTL Nieuws
03-02 Donorzaaddrama met droevig domino-effect – Noordhollands Dagblad
02-02 ‘Nieuwe zaak spermadokter is topje van de ijsberg, groot onderzoek nodig’ – Nieuwsuur
24-01 Gynaecoloog Dorenda van Dijken doorbreekt het taboe op de overgang: ‘Door de overgang te (h)erkennen, doorbreken we het glazen plafond’ – Margriet
23-01 Extreme menstruatiepijn? Zo kom je er (hopelijk) achter of het endometriose is – Pointer
23-01 Vrouwengenees(on)kunde endometriose – Pointer
08-01 Groot onderzoek: vaccin heeft miniem effect op menstruatiecyclus – NOS

 

Klik hier voor het overzicht van gynaecologen in de media in 2021.