Luxemburg, 12-15 juni 2014

Wat een geweldige locatie had het bestuur uitgekozen als thuisbasis voor het jaarlijkse fietsevenement van de Vereniging van Fietsende Gynaecologen Nederland! Hotel Aux Anciennes Tanneries ligt langs het kabbelende riviertje de Wiltz. Deze voormalige leerlooierij was stemmig omgebouwd tot hotel, compleet met werf-kelder-bogen. Ernaast stond een comfortabel modern gebouw met wellness; zwembad met openslaande deuren naar een terras in de zon, sauna en Turks stoombad. Woensdag avond druppelden we binnen op het heerlijke terras. Nienke, Sanne, Ellen en Renée hadden voordien al in Limburg gefietst om te trainen voor de Tour for Life. Bij de editie van dit jaar doen er maar liefst 2 teams van de VFGN mee. De dames hadden een extra rondje gereden zodat Renee haar 4000 km op de racefiets voor dit jaar kon aantikken! Na een goed glas, een lekkere warme dan wel koude maaltijd en een fijn gesprek was het bedtijd. Het tijdstip zelf bleek overigens flexibel.

Het bestuur had in al zijn wijsheid besloten de volgorde van de tochten iets te wijzigen, waardoor op de 1e dag de kortste route werd gereden. Na een uitgebreid ontbijt reden we een prachtige route van ongeveer 80 kilometer door het fraaie Luxemburg. Het was een totaal pakket van mooie bossen, wuivend grasland, rustieke kastelen, lekkere klim stukken en heerlijke afdalingen. Het was stralend weer, de zon scheen en er stond een zwoel windje. Zoals gebruikelijk was er een voor- en achterhoede met “oortjes” om de groep met zowel woeste jonge honden als gestage diesel klimmers keurig bijeen te houden. De Garmins leidden ons voort, slechts zelden was er een extra lusje / klimmetje. Uiteraard was dat geen enkel probleem voor de groep, want elke kilometer op de fiets doorgebracht is genieten! Bovendien kon het voorkomen dat er plots een kasteel opdoemde die je tijdens de afdaling op dezelfde weg nog niet opgemerkt had! Onderweg was er voor royaal chocolade, koek en sportdrank gezorgd én een lekker bakkie leut. Zelfs ’s middags was de koffie nog bijzonder smakelijk (of lag dat aan de cafeïne behoefte..?). Lunch in de zon langs een stroompje, banaantje erbij …..mmmm of een tamarinde. We waren vroeg terug en konden relaxen en de wellness uitproberen of nog even een extra rondje op de fiets.

De markante man op het terras met een rode wijn en voedsel bleek de eigenaar van het hotel en hij hield van voetbal. Er werden voorbereidingen getroffen om buiten op groot scherm de openingswedstrijd Brazilië – Kroatië (3-1) te kijken. Het bleek iets te licht voor de beamer, maar geen moeite was te veel en diverse TV-toestellen werden verplaatst om toch maar samen het WK binnen dan wel buiten op het terras te beleven. Bij aankomst in Wiltz was er twijfel over in welke taal we de lokale bevolking het best konden aanspreken; het schuchtere Frans werd met opgetrokken wenkbrauwen beantwoord. Duits deed het beter. In het hotel zelf was de service uitstekend, want we konden gewoon Nederlands praten! De eigenaar hield zelfs overdadig uitgebreide beschouwingen over het voetbal in het Nederlands!

Vrijdag was een serieuze fietsdag. Een prachtige route stond op het program, ongeveer 110 km in een zuidelijke lus langs Bourgscheid, Ettelbruck, langs het riviertje Attert en de laatste stop was bij het prachtige meer Lac de la Haute. Het weer was stralend, de bergen heerlijk en het uitzicht bij tijd en wijlen adembenemend, ware het niet dat mijn hart-minuut-volume nogal eens het maximum bereikte; stoppen met ademen was geen optie. Er was met elkaar besloten om de taak van het rijden in de volgauto te verdelen met de hele groep en niet alleen binnen het bestuur. Een goed idee en prima toepasbaar. De loyaliteit binnen de groep was groot, er werden mensen de heuvels op begeleid met af en toe een handje én met pep-talks. Hulde voor die fietsers die naast hun eigen gewicht ook nog een ander kunnen duwen, hulde en respect! Een groepje kon ’s middags de verleiding niet weerstaan en is tijdens de laatste rustpauze het overweldigend mooie meer ín gedoken. Daarna nog de laatste fraaie klim terug naar Wiltz. Na het avondeten konden we in een grote zaal terecht voor de jaarvergadering. De ruimte waarin waarschijnlijk vroeger huiden te drogen hebben gehangen, ik zag het helemaal voor me. Willem Schöls gaaf aan zijn taak als voorzitter af te ronden komend jaar. Hij werd bedankt voor zijn jarenlange standvastige leiding en inzet! Een ander lid van het bestuur zal zijn taak overnemen en er was een vacature. Tevens werd duidelijk dat Myrrith nog een grotere prestatie leverde dat we dachten, want ze reed nota bene met 2 mensen al die kilometers. We feliciteerden haar natuurlijk van harte met de zwangerschap! Het was een snelle soepele vergadering, mede doordat om 21.00 uur de jongens van oranje hun openingswedstrijd hadden tegen Spanje. Alles werd in gereedheid gebracht, televisie binnen en buiten aan, de eigenaar zat op zijn commentaar positie, enkele lokale voetbalfans sloten zicht bij ons aan. Spanning. Werd het zielig of glorieus? Enige tijd was het niet duidelijk, tót de zweefgoal van Van Persie. Wat een sensatie! We hadden een gewéldige avond.

Zaterdag zat ons de winnaars mentaliteit in de kop, zo’n overwinning van Oranje inspireert! Het was iets koeler, voor het fietsen echter lekker. Vanuit Wiltz een zuidoostelijke lus langs bosrijke heuvels en prachtige afdalingen. De schijfremmen op een mooie nieuwe fiets van een van ons, bleken zo goed te werken dat er een tuimeling werd gemaakt tijdens een afdaling. Liefdevol ontfermde men zich over hem en het laatste deel van de tocht kon in de auto gevolgd worden. De lunch was in een dal met een hoog Efteling gehalte, ik meen zelfs een elfje gezien te hebben of was het toch Emma? Bij terug komst werd weer heerlijk gezwommen en bijgekomen. De biertjes die ons welkom heetten zullen we niet snel vergeten: al was het maar door de rondborstige dame op het glas, die ons bemoedigend toekeek. Het hotel had een lekkere BBQ verzorgd, grote schalen met vlees werden verspreid als een Asterix en Obelix tafereel: lang leve eiwitten! Zeer smakelijk en gezellig op het terras.

En we hebben de foto’s natuurlijk nog…

En de gereden routes:

Dag 1: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1242768, 110km

Dag 2: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1269010, 70km
Extra lus: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1335148, 24km

Dag 3: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1241790, 126km

Het was een heerlijk weekend! Heel veel dank voor de organisatie en graag tot ziens!

Annette Duijn