Werkgoep Perinatologie en Maternale Ziekten (WPMZ)

De Werkgoep Perinatologie en Maternale Ziekten (WPMZ) draagt zorg voor communicatie met haar leden over actuele vraagstukken in de geboortezorg. Daarnaast kunnen de werkgroepleden hun stem uitbrengen in de prioritering van onderzoeksvoorstellen binnen dit aandachtsgebied.

De WPMZ heeft de volgende doelen:

  • het optimaliseren van de perinatologische zorg
  • het bevorderen van uniformering van beleid
  • het bevorderen van kennis en basisvaardigheden
  • het steunen van wetenschappelijke activiteiten

Het bestuur van de WPMZ vergadert vier keer per jaar en wij organiseren twee keer per jaar een congresdag (Pijlerdag). Het najaarscongres wordt alternerend met de neonatologen en de klinisch verloskundigen georganiseerd.

Wilt u lid worden van de WPMZ? Aanmelden kan via Werkgroeplid worden. De contributie bedraagt € 25 per kalenderjaar.

 

Subwerkgroep Stuitligging:

In 2021 is de Transmurale Werkgroep Stuitligging opgericht door een groep gynaecologen en verloskundigen die de urgentie voelen om kwalitatief goede zorg voor vrouwen met een stuitligging blijvend te waarborgen. In 2022 is de werkgroep door de NVOG erkend en in het organogram geplaatst onder de Werkgroep Perinatologie en Maternale Ziekten (WPMZ) van de pijler Foeto-Maternale Geneeskunde (FMG).

In Nederland maken jaarlijks 1400 vrouwen de keuze om vaginaal te bevallen van een kind in stuitligging. Echter is er in afgelopen decennia een hiaat ontstaan op de werkvloer ten aanzien van de kennis en kunde van het begeleiden van de stuitbevalling. Enerzijds is er een uitstroom van de oudere groep gynaecologen die bekwaam is geworden tot het begeleiden van de stuitbevalling door een grote exposure, met name in de jaren voor 2000 (publicatie Term Breech Trial, forse stijging aantal primaire sectio caesarea voor stuitligging). Anderzijds is er een instroom van jonge gynaecologen die zich merendeels (nog) niet bekwaam voelt tot het begeleiden van een vaginale stuitbevalling.

Deze werkgroep heeft als doelstelling de zorg voor de zwangere vrouw met een kind in stuitligging te optimaliseren zodat ze op basis van gedegen objectieve informatie en gedeelde besluitvorming haar zwangerschap en bevalling vorm kan geven en hierin ondersteund wordt door goed getrainde bekwame gynaecologen en verloskundigen.

Deze doelstelling willen wij bereiken door kennis over en belangstelling voor de stuitligging te stimuleren. De werkgroep wil samenwerking en het delen van kennis bevorderen onder gynaecologen (i.o.) en verloskundigen die zich bezighouden met de voorlichting en zorg voor zwangeren met een stuitligging. Daarnaast wil het een platform en kennisbank zijn voor de verloskundig zorgverleners die zich verder willen bekwamen in het begeleiden van deze zorg, dan wel deze kennis en kunde willen onderhouden.
De werkgroep wil zich inzetten voor de ontwikkeling van richtlijnen en voorlichtingsmaterialen over de uitwendige versie en over de stuitbevalling. In lijn hiermee willen we ook hulpmiddelen ontwikkelen danwel zo nodig herschrijven die gedeelde besluitvorming over de uitwendige versie en stuitbevalling faciliteren (keuzehulp en consult kaart).
Daarnaast wenst de werkgroep nauw contact te onderhouden met patiëntenverenigingen binnen de geboortezorg om de patiënt een prominente stem in de ontwikkeling van zorg te geven.
De werkgroep wil samenwerking bevorderen en contacten onderhouden met internationale wetenschappelijke verenigingen en expertgroepen aangaande stuitligging en stuitbevalling.
Daar waar kennishiaten worden gedefinieerd wil de werkgroep een rol vervullen in het opzetten van wetenschappelijk onderzoek, en de drempel verlagen naar deelname aan internationale onderzoekslijnen.
Met de opgebouwde kennis en deskundigheid uit bovenstaande projecten wensen we een handreiking te ontwikkelen voor de gewenste standaard van zorg voor vrouwen met een stuitligging. In lijn hiermee willen wij de werkgroep gebruiken om deze standaard van zorg te kunnen behalen, onder andere door frequente trainingen te organiseren waar zorgverleners een continue leerproces kunnen blijven doorlopen. Zowel ten aanzien van de counseling als het begeleiden van een stuitbevalling.
We zien jullie graag op een van onze cursussen. Of wil je meer te weten komen over de werkgroep: mail gerust.

Leden van de werkgroep
Voorzitter: Etelka Moll, gynaecoloog-perinatoloog, OLVG, Amsterdam
Plaats vervangend voorzitter: Ferry Boekhorst, gynaecoloog, Groene hart ziekenhuis, Gouda
Secretaris: Hanneke Rota, klinisch verloskundige, Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk
Leden: Leonie van Rheenen, gynaecoloog, OLVG, Amsterdam; Siska Post, verloskundige, klinisch epidemioloog; Steven Giesbers, gynaecoloog, Meander Medische Centrum, Amersfoort; Martine Hollander, gynaecoloog-perinatoloog, Radboudumc, Nijmegen; Lian van Iersel, Verloskundige, Centrum voor verloskunde ROOS, Roosendaal. Arno Verhoeven, gynaecoloog (niet praktiserend), medisch adviseur en historicus, Arnhem.
Adviserend: Thomas van den Akker, professor Global Maternal Health, LUMC.

emailadres: werkgroep.stuitligging@outlook.com