Vorige week regende het lintjes, maar liefst twee van onze leden, Mariëlle van Pampus en Marlies Bongers, kregen een lintje opgespeld

2 mei 2023

Marielle van Pampus kreeg een lintje vanwege haar tomeloze inzet en toewijding aan de zorg voor vrouwen en zorgverleners. Naast haar werk als fulltime gynaecoloog deed Marielle jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar angst en trauma bij zwangere vrouwen. Ook maakte Marielle zich tijdens haar indrukwekkende loopbaan hard voor goede zorg aan zwangere vrouwen met een psychische stoornis en bouwde zij aan de POP-poli in OLVG. Daarnaast was ze een voorloper in het onderzoek en de goede zorg voor zorgverleners die trauma’s oplopen op de werkvloer. Peer support is door Marielle in OLVG op de kaart gezet.

Marlies Bongers is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is als gynaecoloog verbonden aan Máxima MC (MMC) en als hoogleraar gynaecologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Marlies is gespecialiseerd in menstruatieklachten en endoscopische chirurgie.
Onder leiding van Marlies is de behandeling van vrouwen met endometriose of myomen in Máxima MC landelijk erkend op topklinisch niveau. Dit betekent dat er sprake is van excellente patiëntzorg, opleidingsmogelijkheden en wetenschappelijk onderzoek. Ze is geïnteresseerd in de laatste innovaties en altijd op zoek naar de meest effectieve behandeling met de minste belasting voor de patiënt.
Marlies ziet het als haar missie om te zorgen dat menstruatie problematiek uit de taboesfeer komt en dat vrouwen niet uit schaamte met hun klachten blijven rondlopen. Onder andere door het schrijven van een heel toegankelijk boek (‘de biografie van de baarmoeder’) probeert zij kennis te vergroten van mensen met en zonder baarmoeder. Marlies heeft belangrijke functies bekleed bij de NVOG en internationale gynaecologie verenigingen. Ze heeft een grote bijdrage geleverd aan de opleiding van vele gynaecologen in Nederland en ook in het buitenland.

 

 

Specifiek zoeken?