De vernieuwde keuzehulp voor myomen (vleesbomen) is nu beschikbaar

11 mei 2023

De vernieuwde keuzehulp voor myomen (vleesbomen) is nu beschikbaar – degynaecoloog.nl

Deze vernieuwde keuzehulp is bedoeld om patiënten met klachten van myomen in de baarmoeder op uniforme wijze te informeren over de mogelijke behandelopties en om deze patiënten optimaal te betrekken bij de besluitvorming rondom een behandeling.

Deze keuzehulp geeft patiënten meer informatie over de diagnose myomen, inzicht in de behandelopties en de mogelijkheid om een behandeling te kiezen die het beste bij de patiënt past. De informatie kan rustig en in eigen tijd doorgenomen worden. De keuzehulp biedt ook ondersteunende vragen die bijdragen aan het bepalen wat de patiënt belangrijk vindt in de behandeling van myomen, maar ook bij het bepalen van de voorkeuren.

Deze keuzehulp is doorontwikkeld om nieuwe behandelmogelijkheden en data toe te voegen. Ook bood deze update dit de kans de keuzehulp inclusiever te maken, zodat de diverse patiëntenpopulatie beter wordt aangesproken. Met behulp van de subsidie van ZonMw kan de keuzehulp nu ook kosteloos worden aangeboden, zodat deze voor iedereen toegankelijk is.

Welke informatie vind je in de vernieuwde keuzehulp?

  • Informatie over myomen
  • Informatie over de mogelijke behandelingen, waaronder embolisatie, medicijnen met/zonder hormonen, myomen weghalen via de buik/vagina, baarmoeder weghalen, nieuwe behandelingen in wetenschappelijk onderzoek, niet behandelen.
  • Een overzicht om behandelingen met elkaar te vergelijken
  • Vragen die helpen om te bepalen wat voor de patiënt belangrijk is
  • Vragen die helpen om samen te kiezen welke behandeling het best past
  • Vragen rondom het veranderen van de voorkeur(en) na het doorlopen van de keuzehulp.

Deze antwoorden op deze vragen worden gebruikt, na toestemming van de patiënt, om beter inzicht te krijgen in de patiëntenpopulatie en om Samen Beslissen te bevorderen.

Hoe werkt de keuzehulp?
Bekijk de video onderaan www.keuzehulp.info/myomen of klik direct op deze link om de video te openen.
1. Reik de keuzehulp uit door de link te delen: www.keuzehulp.info/myomen
De keuzehulp kan voorafgaand of na afloop van het consult worden uitgereikt.
Dit is afhankelijk van wanneer de diagnose gesteld is.
2. De patiënt doorloopt de 5 onderdelen van de keuzehulp. Ieder onderdeel bevat informatie en/of vragen over het ziektebeeld en de mogelijke behandelopties. De voor- en nadelen worden op een rij gezet en de patiënt wordt ondersteund bij het kiezen van de behandeling die het beste past.
3. Na het invullen kan de patiënt de samenvatting printen, downloaden of naar zichzelf e-mailen. De samenvatting kan de patiënt meenemen naar het consult om de behandelvoorkeuren te bespreken.

Onderzoek (Kantar, 2020) toont aan dat patiënten die een keuzehulp gebruiken met meer overtuiging achter hun behandelplan staan. Patiënten zijn beter geïnformeerd en maken gemakkelijker samen met de specialist een weloverwogen keuze. Hierdoor zijn patiënten vaker tevreden en is de therapietrouw na een behandeling hoger.

De keuzehulp is ontwikkeld op basis van de meest recente medisch-wetenschappelijke informatie en is een samenwerking tussen de NVOG, Stichting Bekkenbodem4All, verschillende medisch specialisten, het AUMC en keuzehulpontwikkelaar PatientPlus.

De keuzehulp is uiteraard ook beschikbaar via degynaecoloog.nl

Specifiek zoeken?