Vergoeding HPV vaccinatie
Dit blijkt een lastig dossier. Momenteel wordt door de WCU op twee sporen ingezet.
- Intramurale (binnen de muren van het ziekenhuis) vergoeding middels de per 1 januari geïntroduceerde OZP.
- Extramurale vergoeding middels vergoeding uit de basisverzekering.
Helaas lijkt het erop dat ZiN, zonder beschikbaarheid van de data uit de VACCIN studie, HPV vaccinatie niet wil opnemen in het geneesmiddelen vergoedingssysteem. Vooralsnog wordt het dus niet vanuit de basisverzekering vergoed. Ook vergoeding via de OZP verloopt moeizaam. De NZA wijst naar ZiN en ZiN vindt dat de zorgverzekeraars een uitspraak moeten doen of profylactische HPV vaccinatie bij risicogroepen medisch noodzakelijk is. Hier wisselen de meningen van de zorgverzekeraars. Bijkomend probleem is dat de OZP voor intramurale vaccinaties is ingevoerd zonder ophoging van het macrobudget. Kortom, wie gaat betalen.
Een optie is om de afdeling Verkoop van je ziekenhuis of instelling hierover in gesprek te laten gaan met de zorgverzekeraars om helder te krijgen welke zorgverzekeraar wel en welke niet vergoed. Vervolgens kun je dan gedifferentieerd vaccinatie aanbieden (dus alleen aanbieden aan patiënten die verzekerd zijn bij een zorgverzekeraar die vergoedt), als instelling een financieel risico gaan lopen of kiezen om het dan in zijn geheel niet aan te bieden.
Als WCU blijven wij ons inzetten om z.s.m. HPV vaccinatie vergoed te krijgen. Zodra er meer te melden is, doen wij dat.
Richtlijn update
Momenteel zijn wij als WCU bezig om een richtlijn update voor de richtlijn CIN, AIS en VaIN te initiëren. Onderwerpen die wij aan bod willen laten komen zijn:
- Rol van HPV testen na uterusextirpatie na CIN of carcinoom
- Follow-up na pap 3a2 NOS
- Behandeling en FU van AIS
- HPV vaccinatie na behandeling/ neg HPV test
- Aanpassen module immuungecompromitteerden (waaronder HIV)
We hebben al aardig wat aanmeldingen, maar vele handen maken licht werk en we gaan op korte termijn starten. Kortom, meld je aan via a.vanhaaften@hagaziekenhuis.nl.
HPVhealth.nl
Als WCU zijn wij door diverse leden attent gemaakt op de valse gezondheidsclaims die deze website doet. Zo zou 100% van de dysplastische cervicale cellen worden opgeruimd door een zogenaamde escharotische behandeling. Deze behandeling is niet zonder risico. Wij hebben een melding gemaakt bij de IGJ. De IGJ heeft geconcludeerd dat de wet niet is overtreden en laat het hierbij. Momenteel zijn wij in gesprek met de Vereniging tegen Kwakzalverij en de Reclame Code Commissie om hier toch iets aan te doen. Meer nieuws volgt.
HPVetkut
Het zal jullie waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat er momenteel veel media aandacht is voor een verzoek om de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te verlagen naar 25 jaar, dan wel vaccineren goedkoper te maken. Dit naar aanleiding van o.a. een petitie van Linda – meiden (Verschuif de leeftijdsgrens van het HPV-vaccin óf het uitstrijkje – Petities.nl). Zie eventueel ook dit bericht: Demy (23) kreeg HPV: ‘De leeftijd voor het uitstrijkje moet omlaag’ | RTL Nieuws | RTL.nl en Moet de leeftijd van het baarmoederhals uitstrijkje naar beneden? | NPO Radio 1
Er is reeds een aantal collega’s benaderd om mee te werken aan persverzoeken. Daarom leek het ons verstandig om een WCU – NVOG standpunt te formuleren:
Wij zijn van mening dat het verzoek en de petities zeer invoelbaar zijn. Elk geval van (een voorstadium van) kanker is er een te veel en voor de betrokkenen een persoonlijk drama. Vaccineren is bij uitstek een bewezen vorm van primaire preventie die beschermt tegen alle HPV gerelateerde ziektes. Het heeft dan ook onze voorkeur vaccineren breder beschikbaar te maken in plaats van de screeningsleeftijd te verlagen.
Het verlagen van de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek naar 25 jaar is naar onze mening niet de beste optie om HPV gerelateerde ziektes de wereld uit te helpen. De leeftijd van het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker verlagen brengt ook met zich mee dat meer tijdelijke en onschuldige HPV infecties zullen worden opgespoord omdat deze vaker voorkomen bij vrouwen onder de 30 jaar. Hierdoor zal het risico op overbehandeling toenemen en wordt het zorgsysteem onnodig overbelast als gevolg van meer verwijzingen.
Als WCU ondersteunen we HPVetkut om juiste informatie over HPV en voorstadia van cervixcarcinoom beschikbaar te maken.