Zowel meisjes als jongens krijgen nu de kans zich te beschermen tegen het humaan papillomavirus (HPV); een virus dat kanker veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar, melden het RIVM en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
HPV is een bekende veroorzaker van baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals slokdarm-, vagina-, anus- en peniskanker, kanker in de mondholte of kanker in een gedeelte van de keel. Met dit vaccin worden kinderen beschermd tegen 6 soorten kanker.
Vanaf dit jaar ontvangen alle jongens en meisjes die jaar 10 worden de uitnodiging voor een HPV-vaccinatie. In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, een uitnodiging om zich alsnog te kunnen beschermen tegen HPV-kanker.
Er zijn meer dan honderd verschillende typen HPV, waaronder varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin beschermt tegen deze twee typen.
De NVOG is blij dat nu alle kinderen vanaf 10 jaar kunnen worden gevaccineerd. Het is geweldig dat wij in Nederland en in de wereld in staat zijn om HPV-gerelateerde kanker in de toekomst te elimineren. Voor baarmoederhalskanker kan vaccinatie met screenen de ziekte binnen 20 jaar onder de 100 gevallen per jaar krijgen. In Nederland krijgen nu jaarlijks nog 800 vrouwen baarmoederhalskanker.
Het krijgen van HPV-gerelateerde kanker of een voorstadium daarvan moet je niet onderschatten. Het bevolkingsonderzoek ofwel het ‘uitstrijkje’ is geen alternatief, zoals sommige mensen denken. Bovendien kan het bevolkingsonderzoek alleen baarmoederhalskanker vinden, de andere vijf vormen van kanker die het HPV-virus kan veroorzaken – mondholte, keelholte, anus, schaamlip/vagina, penis – niet.
In Australië is aangetoond dat vaccinatie werkt: door middel van een heel actieve vaccinatie en screening wordt baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte. Dat kan Nederland ook.