Opleiding

Aangenomen voor de opleiding en nu?

Allereerst willen wij jou namens de VAGO van harte feliciteren met je opleidingsplaats! In de startfase van je opleiding komen er veel verschillende zaken op je af die je moet regelen. Op deze pagina vind je veel informatie over de opleiding, neem de tijd om dit allemaal rustig door te nemen.

Allereerst zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden met je opleider. In dit gesprek zal je veel informatie ontvangen en ga je samen de opleider jouw opleidingsschema vaststellen. Dit opleidingsschema heb je vervolgens nodig om je (online) in te schrijven in het opleidingsregister van de Registratiecommissie Geneeskundige Specialisten (RGS). Het is belangrijk dat je deze inschrijving voltooit voordat je start met je opleiding.

De volgende stap is om je te registeren als aspirant lid bij de NVOG. Dit kan via de website van de NVOG via het digitale inschrijvingsformulier (NVOG). Door deze inschrijving ben je automatisch lid van de VAGO. Hierna ontvang je automatisch de VAGO-nieuwsbrief. Neem contact met ons op als je deze niet ontvangt (secretaris@nvog-vago.nl).

Na de start van je opleiding is het tijd om je te verdiepen in de verplichte cursussen en onderwijs en het starten van het bijhouden van je portfolio (www.epass.eu).

De VAGO organiseert iedere jaar op de eerste zaterdag in november een eerstejaars borrel en diner. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Tijdens de borrel wordt veel informatie gegeven over belangrijke opleiding gerelateerde onderwerpen en daarna is het vooral tijd om je jaargenoten uit het hele land te ontmoeten. Je zult hen nog vaak tegen komen. Noteer alvast de datum in je agenda. Je ontvangt automatisch een uitnodiging van ons.

Tot slot willen we jullie nog meegeven dat de opleiding Gynaecologie en Obstetrie een van de meest moderne medische vervolgopleidingen is. Door het competentiegerichte model heb jij AIOS veel inbreng in je eigen opleidingsplan. En dat plan begint nu al! Dus zorg ervoor dat je direct actief betrokken bent bij je eigen opleiding. Als je ergens hulp bij nodig hebt, dan staan wij voor je klaar. Neem laagdrempelig contact op met je clustervertegenwoordiger of het bestuur (zie ‘Over de VAGO’).

Bijna klaar met de opleiding en nu?

Als het zover is dat je het ondertekende C-formulier bijna binnen hebt, ben je ongetwijfeld druk op zoek naar een plek als maat, chef de clinique, fellow of misschien een baan in het buitenland. Er zijn echter nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Hieronder de stappen die je moet ondernemen om je opleiding achter je te laten en als specialist verder te gaan:

  • Registreren als specialist: je dient de aanvraag in via MijnRGS.
  • Inschrijven als lid van de NVOG via de NVOG-site (je kunt nu niet meer het aspirant lidmaatschap gebruiken).
  • Uitschrijven bij de VAGO d.m.v. een mail aan secretaris@nvog-vago.nl
  • Zodra de registratie bij de NVOG geregeld is en de betaling binnen is, word je automatisch ingeschreven in GAIA (Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie).
  • Tot slot je registratie bij EPASS. De opzegging hiervan hoort vanzelf te gaan mits je je opleidingsplan correct hebt ingevuld in je EPASS. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Je gegevens kun je vervolgens blijven inzien, maar je kunt niets meer toevoegen.

Succes met je verdere carrière als gynaecoloog!