Oproep tot indienen van voorstellen voor nieuwe studies in 2024

18 januari 2024

Geachte NVOG-leden,

Hierbij informeren wij u over de mogelijkheid om voorstellen voor nieuwe studies, die binnen het NVOG Consortium kunnen worden uitgevoerd, in te dienen. Bij voorkeur komen de projectvoorstellen uit de NVOG-Kennisagenda 2023- 2026. Het indienen van een voorstel dient bij voorkeur in samenwerking met de desbetreffende SIG/pijler plaats te vinden.

De wetenschapscommissies van de pijlers zullen de voorstellen bekijken en een selectie maken. Hierbij wordt rekening gehouden met reeds lopende studies, de NVOG Kennisagenda, de urgentie, het draagvlak en de haalbaarheid. Tevens zal een spreiding van studies over het land gestimuleerd worden, hierbij kan gedacht worden om studies vanuit 2 centra in te dienen. De wetenschapscommissies van de pijlers zullen een voorstel doen aan de Koepel Wetenschap voor de in te dienen projecten in 2024. In totaal zullen er per pijler maximaal 4 studies kunnen worden ingediend bij ZonMw. De werkgroep Kwaliteitscirkel wordt ook betrokken voor het beoordelen van de eventuele haalbaarheid van de studies.

Indienen kan alleen via het bijgesloten format in bijlage 1. Zoals eerder kenbaar gemaakt in ALV van november ondersteunt het Trialbureau vanaf januari 2024 geen nieuwe studies meer, NVOG nieuwsbrief 11 nov. 2023. Het NVOG- bureau neemt een aantal taken van het Trialbureau over waaronder het faciliteren van het research netwerk, het definiëren van kennishiaten en het organiseren van bijeenkomsten. De methodologische ondersteuning valt hier niet onder en wij adviseren u hiervoor zelf een methodoloog te betrekken.

Wij vragen u om het format zo volledig mogelijk in te vullen. De informatie die u invult in het format zal tevens worden gebruikt voor de draagvlakenquête.

Daarnaast vragen wij u het aanvraagformulier Vaststelling bestaande zorg in te vullen in bijlage 2. De veldnorm legt aan de wetenschappelijke verenigingen de verplichting op om te onderzoeken of het projectidee een zorgevaluatie is (dus of er sprake is van het evalueren van bestaande zorg). Vandaar dat het noodzakelijk is om óók bijlage 2 in te vullen.

Onderstaand tijdspad wordt gehanteerd voor de ZonMw Do/GGG open ronde 2024 cyclus:

  • deadline 19 februari 2024: indienen projectvoorstellen door NVOG-leden.
  • deadline 18 maart 2024: wetenschapscommissies koppelen aan Koepel Wetenschap het lijstje met geprioriteerde projectvoorstellen terug (max. 3-4).
  • 3 april 2024: vergadering werkgroep Kwaliteitscirkel en de Koepel Wetenschap, waarin de geprioriteerde projectvoorstellen worden besproken.
  • deadline 17 april 2024: (indien nodig) aanleveren aanvullende informatie (1 tot 3 pagina’s) door projectleiders aan NVOG- bureau, ten behoeve van de draagvlakenquête.
  • eind april 2024 – begin juni 2024: toetsen van het draagvlak middels een draagvlakenquête.
  • 3 juli 2024: bespreken resultaten draagvlakenquête door werkgroep Kwaliteitscirkel en de Koepel Wetenschap en daarna terugkoppeling met advies/opmerkingen aan projectleider.
  • 28 augustus 2024: definitieve beoordeling door werkgroep Kwaliteitscirkel of het projectvoorstel steunbrief krijgt van de NVOG.

De deadline voor het aanleveren van de projectvoorstellen (d.w.z. bijlage1 + bijlage 2) is gesteld op: Maandag 19 februari 2024, 23.59 uur.

Projectvoorstellen kunnen worden gestuurd naar wetenschap@nvog.nl. U wordt verzocht uw aanvraag ook kenbaar te maken bij de betreffende SIG/pijler.

In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van de ZonMw subsidierondes van 2024.

 

Subsidie deadline indienen projectidee bij ZonMw
ZonMw Doelmatigheidsonderzoek (open ronde 2026)

[oproeptekst ca. zomer 2024 online]

Programma Doelmatigheidsonderzoek

indienen projectidee:

naar verwachting eind augustus 2024

ZonMw Goed Gebruik Geneesmiddelen (open ronde 14)

[oproeptekst ca. begin juli 2024 online]

Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen

Indienen projectidee:

naar verwachting medio september 2024

 

Bij vragen kunt u contact opnemen met het bureau NVOG via wetenschap@nvog.nl.
Met vriendelijke groet,

De Koepel Wetenschap en de werkgroep Kwaliteitscirkel van de NVOG

Specifiek zoeken?