Nederlandse artsen vragen gezamenlijk aandacht voor de medisch humanitaire ramp die zich voltrekt in Gaza. Zij organiseren daarom tussen 7 en 14 maart een landelijke hulpactieweek voor de medische zorg met als doel om maatschappij en politiek te mobiliseren om toegang tot medische zorg in Gaza mogelijk te maken. Tijdens deze hulpactieweek voor het faciliteren van de medische zorg in Gaza doen zij een landelijke oproep om te doneren aan medische noodhulporganisaties die actief zijn in het conflictgebied, waaronder Dokters van de Wereld, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis.
De inwoners van Gaza hebben op dit moment na vijf maanden van oorlog gebrek aan alles: toegang tot de medische zorg, schoon drinkwater, voedsel, brandstof en elektriciteit. De infrastructuur voor met name het gezondheidssysteem en voedsel- en drinkwatervoorziening is ingestort. De meeste ziekenhuizen zijn niet meer functioneel. Door de enorme aantal gewonden en ruim 1.9 miljoen ontheemden en de zeer beperkte toegang van hulpgoederen, kampen de hulpverleners met een ernstig tekort aan medicijnen en medische apparatuur. Tegelijkertijd vanwege het gebrek aan sanitaire- en drinkwatervoorzieningen grijpen de infecties om zich heen en bestaat de kans dat nog veel meer mensen de komende maanden komen te overlijden.
Mensen in Gaza hebben volgens de internationale conventies net als iedereen in de wereld recht op toegang tot veilige medische zorg, zelfs tijdens een oorlog. Van geboortezorg tot terminale zorg. Van traumazorg tot chronische en psychische zorg. Daarom roepen de artsen in
Nederland tijdens deze landelijke hulpactieweek om de medische zorg voor de mensen in Gaza in de breedste zin van het woord toegankelijk te houden en te faciliteren, voor nu en met name ook bij staakt-het-vuren. Het doel van de hulpactieweek is om met donaties onder andere de volgende medische zaken mogelijk te maken:
1. Preventieve zorg aan de ontheemden om uitbraak van infectieziekten te voorkomen.
2. Beschikbaarheid van medicijnen en medische hulpmiddelen voor gewonde en zieke mensen.
3. Hulp voor wederopbouw van de medische zorg structuur bij een permanent bestand
Deze landelijke hulpactieweek is een gezamenlijk initiatief van artsen en medische beroepsorganisaties in Nederland. De opbrengsten van deze actie komen ten goede aan medische noodhulporganisaties die actief zijn in het conflictgebied: Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld en het Rode Kruis. Donaties komen volledig ten goede aan deze organisaties.
Link voor de donaties:
Dokters van de Wereld: Dokters van de Wereld
Artsen zonder Grenzen: Artsen zonder Grenzen
Het Rode Kruis: Het Rode Kruis
Deze landelijke hulpactie wordt gesteund door de volgende medische organisaties:
NIV (Nederlandse Internisten Vereniging)
NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde)
NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie)
NVVH (Nederlandse Vereniging van Heelkunde)
NOV (Nederlandse Orthopaedische Vereniging)
LHV (Landelijke Huisartsenvereniging)
NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie Gynaecologie)
NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose)
NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie)
VSG (Vereniging van Sportgeneeskunde)
NVRO (Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie)
Voorzitter van NVSHA (Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen)
AMAN Artsen (Associatie Marokkaanse Artsen Nederland)
KA+MG (de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid)
NVIB (Nederlandse Vereniging van Artsen Infectieziektenbestrijding)
De Geneeskundestudent
IFMSA Nederland
AJN (Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland)
Artsen voor Gaza
VPHuisartsen (Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen)
VNVA (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen)
VVAA