Er komen mogelijk berichten naar jullie dat de HPV vaccinatie voor personen met een premaligne afwijking van de cervix al dan niet in combinatie met immunosuppressie per 1 januari van dit jaar vergoed wordt binnen de muren van het ziekenhuis. Dit klopt niet. De declaratie code’s uit onderstaand screenshot (190591 en verder, bron: Vergoeding vaccins – Immuno-start (immunostart.nl)) kunnen niet gebruikt worden binnen de gynaecologie.
Het klopt dat per 2024 overige zorgproducten (OZP’s) geïntroduceerd zijn voor vaccinatiezorg als onderdeel van een medisch-specialistische behandeling, en er dus sprake is van een medische indicatie. Deze OZP’s voor medisch geïndiceerde vaccinaties mogen dus niet gedeclareerd worden voor het toedienen van vaccinaties die buiten de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen of die vallen onder andere aanspraken binnen de Zvw. Het rijksvaccinatieprogramma valt bijvoorbeeld buiten deze prestaties. Het specialisme gynaecologie wordt echter niet genoemd door NZa en valt daardoor uit deze regeling. Kortom, in de per 1 januari geïntroduceerde OZP’s voor vaccinatie wordt gynaecologie niet genoemd als specialisme waar de vaccinatiezorg voor van toepassing is. Daarmee komen de vaccins vanuit de gynaecologie niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de OZP.
Zie hieronder een print uit het verantwoordingsdocument:
Als er een indicatie is voor HPV vaccinatie, dan kan een gynaecoloog het voorschrijven. De patient gaat het dan zelf halen (en betalen) bij de apotheek en dan bv door de huisarts laten toedienen. Ook toedienen door bv een dokterassistente op de polikliniek is een optie, zolang hiervoor maar niks gedeclareerd wordt.
De WCU zet zich al langere tijd in om HPV vaccinatie voor risico groepen (bv na behandeling voor CIN) vergoed te krijgen. Dit is echter een langdurig traject met de NZa. Zodra hier meer over te melden is zullen wij dit uiteraard doen.
Bronnen:
20240101 Verantwoording wijzigingen dbc-release RZ24a v20230420.pdf
Vergoeding vaccins – Immuno-start (immunostart.nl)