NVOG-reactie op uitzending Nieuwsuur over eierstokweefsel

Geplaatst op 12 augustus 2019

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft kennis genomen van de uitzending van Nieuwsuur op 6 augustus jl., waarin de Brit Fishel vanuit een Engelse commerciële kliniek de aanbeveling doet aan vrouwen om eierstokweefsel op jonge leeftijd weg te nemen en in te vriezen. Dit om later, als vrouwen klachten hebben van de overgang, stukjes eierstokweefsel terug te plaatsen in de buik om deze klachten tegen te gaan.

De  NVOG wil deze berichtgeving graag in perspectief plaatsen en de situatie in Nederland toelichten. Het invriezen van eierstokweefsel voor later gebruik is geen experimentele behandeling meer. Het wordt in Nederland toegepast bij jonge vrouwen voorafgaand aan een kankerbehandeling en enkele andere medische redenen, waarbij de eierstokfunctie en daarmee de vruchtbaarheid bedreigd wordt. In Nederland en wereldwijd zijn bij jonge vrouwen al meer dan 130 zwangerschappen na terugplaatsing van dit tevoren ingevroren eierstokweefsel ontstaan.

Voor het invriezen en later terugplaatsen van eierstokweefsel omwille van overgangsklachten bestaat momenteel geen indicatie.  Er is onvoldoende bekend of dit een effectieve behandeling is. Hoeveel eierstokweefsel kan bijvoorbeeld zonder schade of een eerdere menopauze verwijderd worden voor een latere voldoende langdurig overgangsklachtenvrije periode? En is de behandeling wel veilig? Wat zijn de risico’s voor vrouwen om langere tijd aan hormonen te worden blootgesteld na de natuurlijke overgangsleeftijd? Het is bovendien niet een behoefte die vanuit patiënten aan behandelaren wordt geuit.
Effectiviteit en veiligheid moeten eerst goed wetenschappelijk worden onderzocht, alvorens te overwegen om dit als reguliere zorg aan patiënten aan te bieden.

Meer actueel