NVOG-standpunt over spermadonoren

4 februari 2022

Na het nieuws van woensdag 1 februari jl. van het Alrijne Ziekenhuis dat gynaecoloog Jos Beek tussen 1973 en 1986 ten minste 21 kinderen verwekte met zijn eigen sperma, maakte het Jeroen Bosch Ziekenhuis op dinsdag 8 februari jl. bekend dat oud-gynaecoloog Nagel van het voormalige Carolus Ziekenhuis zijn sperma heeft gebruikt zonder de wensouders hierover te informeren en dus ook zonder hun toestemming. Ook wij als vereniging zijn geschrokken van deze berichten en keuren deze werkwijze ten zeerste af. Wij hopen en vertrouwen er samen met de ziekenhuizen op dat de onafhankelijke onderzoekscommissie alle nodige informatie rond deze betreurenswaardige zaken boven tafel weet te krijgen.

Omdat er al jaren veel meer oog voor de donorkinderen is, mogen donoren sinds 2004 niet meer anoniem doneren. Er zijn door onze leden strenge richtlijnen opgesteld, waar alle klinieken zich aan moeten houden. Wij verwachten dan ook dat dit soort praktijken tegenwoordig niet meer voorkomen.

We roepen alle anonieme donoren uit die tijd op zich bij het FIOM te melden. Op die manier kunnen de donorkinderen geholpen worden om te weten wie hun biologische vader is.

Specifiek zoeken?