VWS lanceert actieprogramma Kansrijke Start

Geplaatst op 14 september 2018

Op 12 september heeft minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het actieprogramma Kansrijke Start gelanceerd. De gezondheid van een kind in de ‘eerste duizend dagen’ voor, tijdens en na de geboorte blijkt cruciaal voor zowel een gezonde groei als de ontplooiing en kansen op latere leeftijd. Met het actieprogramma wil dit kabinet investeren in een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen.

Ondersteuning en begeleiding nog voor de geboorte

“Nog steeds beginnen veel kinderen met een achterstand aan het leven door ongunstige sociale omstandigheden en gebrek aan bescherming”, aldus VWS. De minister wil de Wet publieke gezondheid aanpassen, zodat kwetsbare ouders al voor de geboorte ondersteuning en begeleiding krijgen via de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Samen aan de slag met nieuwe aanpak onbedoelde zwangerschappen

Het plan werd in Tilburg gepresenteerd omdat de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx voorzitter wordt van de landelijke stuurgroep Nu Niet Zwanger. Dat is onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start. ‘Nu Niet Zwanger’ helpt vrouwen die vanwege problemen willen voorkomen dat ze zwanger worden. ook in dat programma zal VWS investeren, zo kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis aan in en brief aan de Tweede Kamer.

Meer actueel