Koninklijke onderscheiding voor Hans van der Schoot

Geplaatst op 21 december 2018

Donderdag 20 december 2018 ontving Hans van der Schoot een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de ziekenhuiszorg in Amsterdam en de gezondheidszorg in Nederland. Astrid Nienhuis, burgermeester van Heemstede, reikte de onderscheiding uit in de kapel van het OLVG locatie Oost, Amsterdam.

“Hans is een topbestuurder met een groot maatschappelijk hart. Met zijn visie op de ziekenhuiszorg in groot Amsterdam, heeft hij het OLVG gevormd tot een topklinisch ziekenhuis waar jaarlijks ruim 500.000 mensen de beste medische zorg krijgen. Hans treedt zelf niet snel op de voorgrond, maar brengt juist anderen vanuit vertrouwen in positie. Hij is een maker van mensen. Daarom hebben zoveel collega’s altijd graag met hem gewerkt en heeft hij veel voor ons ziekenhuis en de patiënten in Amsterdam bereikt”, aldus Maurice van den Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG.

Verdiensten
In zijn rol als bestuursvoorzitter heeft hij met groot succes de fusie tussen 2 grote ziekenhuizen in Amsterdam begeleid. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis zijn samen gegaan in het OLVG. Er vinden ongeveer 7.000 bevallingen per jaar plaats: 65% van de nieuwe Amsterdammers wordt in OLVG geboren.

Hans’ invloed in het Nederlandse zorglandschap
Hans creëert in zowel Amsterdam als op landelijk niveau draagkracht voor zijn visie op goede betaalbare zorg voor iedereen. Hij speelde een belangrijke rol in landelijke organen als het bestuur van Santeon, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en Dutch Hospital Data (DHD).

Tevens is Hans in 2017 actief geweest in de klankbordgroep ‘Ontregel de Zorg’; een initiatief van de VVAA (Vereniging van Artsen Automobilisten) omarmd door het ministerie van VWS, met als doel het verminderen van de ervaren regeldruk voor professional en patiënt.

Loopbaan
De loopbaan van Hans begon in 1980 in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam als anios thoraxchirurgie en vervolgens als aios gynaecologie/fellow oncologie in het Sint Lucas Andreas ziekenhuis/Onze Lieve Vrouwe Gasthuis/AMC. In diezelfde tijd was hij lid van het bestuur van de NVOG, voorzitter van de VAGO en bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Assistent Geneeskundigen (LVAG).
Tussen 1988 en 1994 werkte Hans als gynaecoloog in het Refaja/Drechtsteden (fusie)ziekenhuis Dordrecht. Hij was in die periode ook lid van het stafbestuur en voorzitter van de OK-commissie, lid van het bestuur Nederlandse Vereniging voor Studie van Sexueel Overdraagbare Aandoeningen (NVSSOA) en actief als opleider van de co’s en haio’s.
In 1994 startte Hans weer in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als hoofd en MSRC-opleider gynaecologie. Buiten het ziekenhuis was hij actief als bestuurslid van de NVOG met portefeuille concentratie & spreiding en patiëntenvoorlichting. Vanaf 2005 was Hans voorzitter van de Raad van Bestuur van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en van maart 2013 tot april 2018 voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG.
Per 1 april 2018 heeft hij dit voorzitterschap overgedragen en is hij benoemd tot voorzitter van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Hans blijft tot eind 2018 werkzaam als lid van de Raad van Bestuur bij het OLVG.

De NVOG feliciteert Hans van der Schoot van harte met de ontvangen Koninklijke onderscheiding.

Meer actueel