Award voor Rookvrije Start

Geplaatst op 28 maart 2018

Op maandag 19 maart zijn de Rookvrije Generatie awards uitgereikt. In de categorie zorg ging de award naar de Taskforce Rookvrije Start.
De Taskforce Rookvrije is een initiatief van vertegenwoordigers van 9 beroepsgroepen betrokken bij de zorg voor aanstaande ouders samen met het  ministerie van VWS en het Trimbos Instituut. Clasien van der Houwen, gynaecoloog, is voorzitter van de Taskforce. De jury van ‘Een Rookvrije Generatie’ was vooral onder de indruk van de gezamenlijke aanpak van de Taskforce én de hele concrete aanpak. Daarnaast hielp ook mee dat de Taskforce de meeste publieksstemmen heeft ontvangen.

Ambassadeurs
De Taskforce heeft een netwerk gecreëerd voor zorgverleners die zich inzetten voor een rookvrije start: er zijn nu 350 ambassadeurs. Van de 78 VSV’s zijn er inmiddels 50 vertegenwoordigd. De ambassadeurs ontvangen materialen en scholing. In oktober 2017 heeft de Taskforce een succesvol symposium georganiseerd voor de ambassadeurs.

E-learning
Er is een e-learning ontwikkeld voor diverse beroepsgroepen: verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden. Deze is door 1.570 zorgverleners opgevraagd en door een derde voltooid. Naast informatie over de gevolgen van roken voor de foetus en het jonge kind, verslaving en derde handsrook, wordt inzicht gegeven in motiverende gespreksvoering. De e-learning is goed voor 4 accreditatiepunten en voor ambassadeurs gratis (10 licenties).

Addendum roken en zwangerschap bij richtlijn
De Taskforce heeft de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van een addendum over roken en zwangerschap bij de richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met- roken ondersteuning’. Hierbij staat een stroomschema voor wie in welke situatie bij voorkeur de begeleiding bij het stoppen met roken doet.

Praktijkkaart nicotinevervangende middelen in de zwangerschap
Een van de mogelijkheden is het gebruik van nicotinevervangende middelen (NVM’s). Hiermee is in Nederland nog niet veel ervaring. De Taskforce heeft met een aantal experts een praktijkkaart ontwikkeld voor coaches en artsen die met NVM’s werken. Deze praktijkkaart wordt nu uitgetest en binnenkort gepubliceerd. Wil je er al gebruik van maken, dan kan dit via de Taskforce.

www.rokeninfo.nl 
Alle informatie is te vinden op het professionele deel van de website van het Trimbos Instituut. Je kunt op de landkaart zien of je VSV al toegang heeft tot het landelijk netwerk en de materialen.

Meer actueel