NVOG-reactie op procedurefout in fertiliteitskliniek

De NVOG wil reageren naar aanleiding van de ontstane onrust over een procedurefout in het fertiliteitslaboratorium waardoor mogelijk bij de bevruchting van eicellen van 26 ICSI-paren zaadcellen van een ander behandelpaar terecht zijn gekomen. De NVOG benadrukt dat in Nederland de protocollen voor de veiligheid en kwaliteit van de fertiliteitszorg in principe sluitend zijn.
Ondanks alle protocollen en veiligheidsmaatregelen blijft de uitvoering mensenwerk. Ons handelen is gericht op het minimaliseren van menselijke fouten. 

In het laboratorium in Utrecht heeft een analist gebruik gemaakt van een andere pipet dan het protocol voorschrijft bij het manipuleren van eicellen en semen in het kader van een ICSI-procedure. Het gaat niet om een fout in het protocol, maar een onjuiste uitvoering van het protocol door een menselijke fout.
Dit geldt voor 26 ICSI-paren en niet voor alle overige IVF/ICSI-zorg in het UMC Utrecht, laat staan elders. Een intern onderzoek zal opheldering geven over de omstandigheden waaronder de procedurefout kon ontstaan.

De NVOG betreurt het incident en wenst de betrokken (wens)ouders veel sterkte toe in deze moeilijke periode. De gekozen transparantie van het UMCU is een voorwaarde om van elkaars fouten te leren zodat de Nederlandse IVF/ICSI-zorg, behoudens incidentele uitzonderingen, veilig blijft.

NVOG ledenboek

Het ledenboek is digitaal te raadplegen op de volgende link...

Lees meer
NVOG nieuws

Het nieuws vanuit de leden van de NVOG is digitaal te raadplegen op de volgende link...

Lees meer
Contact Bureau NVOG

Postbus 20075, 3502 LB Utrecht Mercatorlaan 1200, 6e etage, B-kant, 3528 BL Utrecht T: 030 - 28 23 812 E: info@nvog.nl

Lees meer