Diane-35 pil ontraden in standaard Anticonceptie

Dit weekend is er opnieuw media-aandacht ontstaan over de Diane-35 pil. Het Lareb maakte bekend dat tien vrouwen zijn overleden mogelijk door gebruik van de Diane-35 pil. Het Nederlands Huisartsen genootschap (NHG) adviseert in de standaard Anticonceptie de Diane-35 niet voor te schrijven. Dit is conform het advies van het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) dat ook adviseert om de Diane-35 niet meer voor te schrijven aan nieuwe patienten. De NHG-standaard, die in december 2011 verscheen, is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) ontstaan voor de maximale afstemming tussen beide beroepsgroepen.
De Diane-35 is geregistreerd voor de behandeling van acne. Voor de anticonceptiepil met cyproteronacetaat is echter geen aparte indicatie meer, omdat alle combinatiepreparaten een vergelijkbaar effect hebben op acne. Daarnaast is het risico op veneuze trombose bij deze pil twee- tot viermaal groter dan bij gebruik van een pil van de tweede generatie. Daarom wordt de pil met cyproteronacetaat ontraden.

Voorkeur
In Nederland gaat de voorkeur uit naar een pil die levonorgestrel (in combinatie met 30 microgram ethinylestradiol) bevat. Deze combinatiepil geeft het minste risico op trombose. Andere combinatiepillen hebben geen voordelen wat betreft betrouwbaarheid en bijwerkingen. Hoewel het relatieve risico op trombose verhoogd is, zijn de absolute risico's klein (minder dan 1 per 1.000 vrouwen per jaar).

Overstappen
Omdat het risico op veneuze trombose vooral in het eerste jaar van gebruik verhoogd is, wordt overstappen van een derdegeneratiepil of een pil met drospirenon of cyproteronacetaat naar een tweedegeneratiepil niet aanbevolen als deze pillen voor langere tijd naar tevredenheid zijn gebruikt. Als de vrouw zelf graag wil overstappen, is dit uiteraard mogelijk. De huisarts kan hierbij ook wijzen op andere methoden van anticonceptie.

Meer informatie
Nieuwsbericht 4 maart 2013 NHG
Nieuwsbericht 7 januari 2013 NHG
Informatie op Thuisarts

NVOG ledenboek

Het ledenboek is digitaal te raadplegen op de volgende link...

Lees meer
NVOG nieuws

Het nieuws vanuit de leden van de NVOG is digitaal te raadplegen op de volgende link...

Lees meer
Contact Bureau NVOG

Postbus 20075, 3502 LB Utrecht Mercatorlaan 1200, 6e etage, B-kant, 3528 BL Utrecht T: 030 - 28 23 812 E: info@nvog.nl

Lees meer